Onze naam is ontstaan uit de drie laatste letters van de Betuwe en wil daarmee een ode zijn aan het fruit en de terroir van deze streek. Al sinds 2007 zijn we een pionier op het gebied van ambachtelijke Nederlandse cider en het gebruik van onbespoten ciderappels en peren die we zelf telen in de boomgaard bij de boerderij en in ons voedselbos in park Lingezegen.

UWE Cider&Ales maakt heerlijke appelcider, perencider, speciaalbieren (sour ales), appelazijn, Applebrandy (Calvados) en Pommeau. We doen dat zoveel mogelijk met lokale grondstoffen op onze boerderij Groot Merm in Elst. Veel van deze appel- en perensoorten zijn zorgvuldig uitgekozen en op elkaar afgestemd. Door appels te gebruiken van verschillende rassen ontstaat een rijk palet aan tannines en aroma’s. We gebruiken zowel oud Nederlandse rassen als buitenlandse bitter-sweet ciderrassen.

Het fruit in onze boomgaarden groeit al meer dan een decennium lang zonder gewasbeschermingsmiddelen. Om dat te onderstrepen zijn we sinds 2021 op weg naar biologische certificering. We hopen het SKAL-certificaat in 2024 te behalen.

Door gebruik te maken van de gisten die van nature al in dit gebied aanwezig zijn, krijgen onze producten hun unieke smaak. Na deze wilde vergisting rijpt de cider nog een tijd lang in vaten. Daarna bottelen we de cider om op de fles nagisting te krijgen waardoor koolzuur gevormd wordt.  Bij onze beste ciderblends (en Sour Ales) passen we daarna ook nog de Methode Traditionnelle toe, waarbij de flessen, net als bij champagne, ondersteboven in een rek (pupitre) gedraaid worden totdat alle gist en bezinksel in de hals zit. Dit bezinksel wordt daarna verwijderd waardoor een heldere cider ontstaat en de kleine bubbels lekker lang in je glas blijven parelen. 

Omdat de verhouding van de appelsoorten en het suikergehalte van de appels jaarlijks een beetje varieert zal ook de smaak van de cider niet elk jaar precies gelijk zijn. Net als bij wijn heeft ieder oogstjaar haar specifieke karakter. En dat vinden wij nou juist zo charmant aan onze cider!