Alles over ons
Al decennia telen wij hier op boerderij Groot Merm in Elst fruit. Enkele fruitbomen op het erf herinneren aan deze oude tijd. Met name hoogstam perenbomen kunnen oud worden. Op ons boerenerf staan bijvoorbeeld de oude perenrassen: Clapp’s Favourite, Legipont en Saint Rémy. Gevoel voor smaak en liefde voor de natuur zijn bij ons een steeds belangrijkere rol gaan spelen. We zijn ervan overtuigd geraakt dat dit respect voor onze omgeving terug te proeven is in onze ambachtelijke Nederlandse ciders en in alle andere producten die we maken.
Terroir
De kwaliteit van de bodem zien wij als vingerafdruk van de terroir van buurtschap Merm. In ons geval bestaat de bodem uit rivierklei van uitstekende kwaliteit om fruit te kweken. Net zoals bij druiven worden de mineralen uit deze bodem doorgeven aan de appels. We gebruiken geen gewasbeschermingsmiddelen en nauwelijks meststoffen. Zware machines weren we uit de boomgaard om de grond luchtig te houden en we stimuleren zoveel mogelijk de diversiteit van planten- en diersoorten onder de bomen door weinig en selectief te maaien. Sinds 2021 zijn we in omschakeling naar biologisch. We hopen het SKAL-certificaat in 2024 te verkrijgen. We kijken uit naar het moment waarop we biologische ciders kunnen schenken.
Een ander belangrijk aspect waar we, door vallen en opstaan, van geleerd hebben zijn de micro-organismen die hier van nature aanwezig zijn. Deze organismes zetten we in om onze ciders en bieren (sour ales): te laten vergisten, te laten verzuren en te laten rijpen. Dit wordt ook wel wilde vergisting of spontane vergisting genoemd. Nog steeds leren we elke dag hoe we de omstandigheden voor deze huiscultuur kunnen optimaliseren waardoor we een nog lekkerder en complexer smaakprofiel in onze cider krijgen. Een smaakprofiek waaruit de terroir van Merm te onderscheiden is.
Geschiedenis Merm
De boerderij waar we onze ciders maken staat in het buurtschap Merm. Merm, Meerhem of Marithaime is een klein buurtschap in Elst met een oude beschreven geschiedenis. In 726 werden landgoederen onder Elst geschonken aan bisschop Willibrord, waaronder het voormalige Romeinse Castrum (burcht). Daarbij wordt de naam Marithaime genoemd. Deze naam is later verbasterd tot Merm. Of met Marithaime ook daadwerkelijk het huidige buurtschap Merm wordt bedoeld blijft onduidelijk. Wel is zeker dat in de directie omgeving van de boerderij Romeinse voorwerpen worden gevonden en dat bewoning op deze plek dus al erg ver terug gaat. Wie weet was cider destijds een gangbare drank en herstellen we nu een oude traditie. Onze manier van produceren door lokale ingrediënten te gebruiken en door af te zien van gecultiveerde gisten passen volgens ons prima bij die oude wereld.
De boerderij zelf is na een brand herbouwd in 1917. Een gedenkplaat in de gevel herinnert hieraan. In 2017 vierden we hier samen met onze medebewoners het 100-jarig bestaan van Merm.
Een ander opvallend detail in de geschiedenis van de boerderij is dat ze tijdens de tweede wereldoorlog als onderduikadres heeft gediend voor een Amerikaanse vlieger. Op zijn weg terug naar bevrijd gebied heeft hij een tijd lang hier onderdak gekregen van de moedige bewoners. Hij schreef er later een boek over.
Zure bieren en meer…
Omdat we zelf ook zo van zure bieren houden laten we door verschillende bierbrouwerijen hier in de buurt, zoals Stadsbrouwerij de Hemel en proefbrouwerij Het Vaghevuur, wort (ongegist bier) maken met hop uit ons voedselbos. De wort verschepen we naar Elst en we laten die hier vergisten met ons fruit en onze huiscultuur. Naast appels en peren combineren we de mouttonen van bier ook met kweeperen, duindoornbes, pruimen, abrikozen en rabarber. Ieder jaar experimenteren we ook met nieuwe en spannende producten uit de omgeving. Houdt onze webwinkel en social media in de gaten voor onze laatste creaties!
En dat is nog niet alles…
De cider laten we ook destilleren tot Nederlandse Calvados, die bij ons Applebrandy heet. En van deze Applebrandy maken we dan weer Pommeau door er onze appelsap aan toe te voegen. Zowel de Applebrandy als de Pommeau hebben minimaal een jaar gerijpt in eikenhouten vaten. Alle flessen hebben een uniek nummer.
En dat is nog niet alles….
We maken ook appelazijn en een beetje appel balsamico. Deze laatste is nu ruim twee jaar oud.
En tot is er soms appelstroop, maar daar moet je echt goed naar zoeken…